Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα. Η οξεία δυσκοιλιότητα που εμφανίζεται εντός ολίγων ωρών οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνση της λειτουργίας του παχέος εντέρου λόγω ενός ταξιδιού ή μίας αλλαγής στις καθημερινές συνήθειες. Πρόκειται για την «περιστασιακή» δυσκοιλιότητα. Είναι ένα πρόβλημα που, αν και ενοχλητικό, δεν είναι σοβαρό. Για να την αποφύγετε, πρέπει να υιοθετήσετε ορισμένα μέτρα διατροφής και άσκησης, ενώ, ορισμένες φορές, τα υπακτικά φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα.
Ωστόσο, η δυσκοιλιότητα δεν είναι πάντα ένα απλό, παροδικό πρόβλημα και, ορισμένες φορές, απαιτεί ιατρική διάγνωση. Πότε πρέπει, λοιπόν, να συμβουλευτείτε γιατρό;
Ανησυχητικά συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν σε εξέταση
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα μπορεί να αποτελεί ένδειξη μίας σοβαρότερης ασθένειας. Πρόκειται φυσικά για μία σπάνια κατάσταση σε σύγκριση με το σύνολο των ανθρώπων που υποφέρουν περιστασιακά από δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοηθούν.
Σε περίπτωση έντονου κοιλιακού άλγους, εμετών ή αν δεν παράγετε πλέον αέρια, μπορεί να πρόκειται για έκτακτη ανάγκη.1
Σε περίπτωση πυρετού και έντονου κοιλιακού άλγους ή ακόμα σε περίπτωση ξαφνικής δυσκοιλιότητας πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας άμεσα (εντός της ημέρας).2
Τέλος, εάν παρατηρείτε αίμα στα κόπρανα, μία ακούσια απώλεια βάρους (δηλαδή χωρίς να ακολουθείτε κάποια δίαιτα) ή άλλα συμπτώματα μαζί με τη δυσκοιλιότητα (διάρροια που εναλλάσσεται με δυσκοιλιότητα, πόνοι που δεν περνούν, βλέννα στα κόπρανα ή αδυναμία κράτησης των κοπράνων) πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας μέσα στις επόμενες ημέρες. Επίσης, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον θεράποντα γιατρό σας εάν υποφέρετε από κάποια χρόνια πάθηση, εάν λαμβάνετε φάρμακα ή ακόμα εάν είστε άνω των 50 ετών και δεν αντιμετωπίζετε συνήθως πρόβλημα δυσκοιλιότητας.1
Χρόνια δυσκοιλιότητα
Ορισμένες φορές, η δυσκοιλιότητα δεν εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες, αλλά διαρκεί περισσότερο. Οι γιατροί κάνουν λόγο για χρόνια δυσκοιλιότητα όταν το σύμπτωμα αυτό παρουσιάζεται τον περισσότερο καιρό κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών. Είναι επομένως σημαντικό να συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό σας.
Πράγματι, συνίσταται σε αυτές τις περιπτώσεις να αναζητήσετε την αιτία της δυσκοιλιότητας, η οποία μπορεί, ορισμένες φορές, να είναι σύμπτωμα άλλης ασθένειας (όπως προβλήματα θυρεοειδούς, καρκίνος του παχέος εντέρου ή ακόμα και ασθένειες του εγκεφάλου) ή ακόμα και ανεπιθύμητη ενέργεια ενός φαρμάκου. Οι συμπληρωματικές εξετάσεις και η επίσκεψη σε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό είναι συχνά απαραίτητες.
Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.3
Διαβάστε επίσης: Υπακτικά φάρμακα
Παραπομπές
1: Les bons gestes et la consultation en cas de constipation. Διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/constipation-adulte/bons-reflexes
2: Dumont A, Chambin O, Pillon F, Bardou M. De nombreux laxatifs disponibles à l’officine. Janvier 2010. Actualités pharmaceutiques. Τόμος 49, αριθμός 492, σελ. 12-16.
3: Degena L, Dederdingb J-P, Bauerfeindc P, Beglingera C. Réalités et mythes à propos de la constipation–State of the Art. Στο: Forum medic suisse. 2008. σελ. 913–918.