1- Τροποποίηση της διατροφής
Ορισμένα διατροφικά μέτρα μπορεί να προάγουν την εντερική διέλευση:
- Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες συγκρατούν το νερό, αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και διεγείρουν τις συσπάσεις του εντέρου:2 δώστε προτεραιότητα στα πράσινα λαχανικά και τα φρέσκα φρούτα, το ψωμί και τα παξιμάδα από πίτουρο ή δημητριακά ολικής άλεσης.1
- Αποφύγετε τις τροφές με πολλά λιπαρά και ζάχαρη.1
- Καταναλώνετε τακτικά υγρά και σε επαρκή ποσότητα (τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα): νερό, σούπες, χυμό φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης.1
2- Καταπολέμηση του άγχους και του στρες
Το άγχος και το χρόνιο στρες επιδεινώνουν τα προβλήματα δυσκοιλιότητας.1,3
- Περιορίστε το στρες και μειώστε το άγχος κάνοντας μία σωματική δραστηριότητα.
- Χαλαρώστε πραγματοποιώντας μυικές ασκήσεις χαλάρωσης και προσφέροντας στον εαυτό σας στιγμές χαλάρωσης1,4 (γιόγκα, περπάτημα…).
3- Αποφεύγετε την παραμονή σε καθιστή θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα
Η παραμονή σε καθιστή θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών με αυτοκίνητο, τρένο ή αεροπλάνο, ευνοεί τη δυσκοιλιότητα.
- Στο αυτοκίνητο ή στο λεωφορείο, μία στάση επιβάλλεται! Κάντε συχνές στάσεις και εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία περπατώντας λίγο.
- Στο τρένο ή στο αεροπλάνο, σηκωθείτε και περπατήστε.
4- Τακτική σωματική δραστηριότητα
Η σωματική δραστηριότητα επιτρέπει τη διέγερση της όρεξης και βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου. Επομένως, η καθημερινή άσκηση είναι εξίσου σημαντική με την ισορροπημένη διατροφή.1,2
- Η σωματική άσκηση περιλαμβάνει την άθληση όπως το περπάτημα, την ποδηλασία, την κολύμβηση…
- Περιλαμβάνει επίσης τις κινήσεις της καθημερινής ζωής που πραγματοποιούνται στον ελεύθερο χρόνο ή στην εργασία: κηπουρική, χορός, μαστορέματα, παιχνίδι με τα παιδιά.
5- Αλλάξτε τις συνήθειές σας ως προς τη χρήση της τουαλέτας
Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε καθημερινές συνήθειες στην τουαλέτα ώστε να βελτιώσετε τη διέλευση και να διευκολύνετε την αφόδευση1:
- Πηγαίνετε στην τουαλέτα σε μία καθορισμένη ώρα (μισή ώρα έως μία ώρα μετά το γεύμα) χωρίς να καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια για την αφόδευση.
- Πηγαίνετε μόλις παρουσιαστεί η επιθυμία και μην αφήνετε την ανάγκη να περάσει (να μην «κρατιέστε»)
- Μη βιάζεστε όταν πηγαίνετε τουαλέτα
- Καθίστε με τα γόνατα ανασηκωμένα (χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ένα σκαμνάκι ή τουαλέτες «τούρκικου» τύπου) για τη διευκόλυνση της προώθησης των κοπράνων στο πρωκτικό κανάλι.
Εάν αυτά τα μέτρα διατροφής και άσκησης δεν επαρκούν για την αποκατάσταση της φυσιολογικής διέλευσης, μπορεί να εξεταστεί η χρήση υπακτικών φαρμάκων.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα υπακτικά φάρμακα
Παραπομπές :
1 : ameli – Constipation de l’adulte – http://www.ameli-sante.fr/constipation-de-ladulte/la-constipation-de-ladulte-definition-symptomes-et-facteurs-favorisants.html [consulté le 5 Décembre 2016]
2 : Le quotidien du pharmacien n°3274 – Conseil à l’officine – 16 Juin 2016
3 : AFSSAPS – Constipation occasionnelle de l’adulte, Bien vous soigner avec des médicaments disponibles sans ordonnance, juin 2009
4 : Inpes – la santé vient en bougeant – le guide nutrition pour tous – Septembre 2004