Τι είναι η διάρροια;
Η διάρροια εκδηλώνεται με μία ξαφνική μεταβολή στη συχνότητα των κενώσεων και τη σύσταση των κοπράνων. Πρακτικά, γίνεται λόγος για διάρροια σε περιπτώσεις με περισσότερες από 3 μαλακές ή υδαρείς κενώσεις την ημέρα.1
Εάν η διάρροια διαρκεί λιγότερο από 2 εβδομάδες, ορίζεται ως «οξεία διάρροια». Στις περισσότερες περιπτώσεις, η οξεία διάρροια εμφανίζεται ξαφνικά, ενώ η διέλευση ήταν πολύ ομαλή μέχρι τότε.1
Η πλειονότητα των περιπτώσεων οξείας διάρροιας είναι λοιμώδεις διάρροιες: είναι αποτέλεσμα λοίμωξης του εντέρου λόγω ιού (είναι η πιο συχνή) ή βακτηρίων.1
Αυτές οι παροδικές διάρροιες υποχωρούν αυτόματα ή μετά τη λήψη συμπτωματικής θεραπείας σε λιγότερο από 2 ή 3 ημέρες, χωρίς να επανεμφανιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.1
Η οξεία διάρροια είναι πολύ συχνή: κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, αντιμετωπίζουμε όλοι ένα επεισόδιο οξείας διάρροιας. Τα περισσότερα από αυτά τα επεισόδια είναι σύντομα και διαρκούν λιγότερες από 24 ώρες.1
Οι αιτίες της διάρροιας
Διάρροια των ταξιδιωτών
Η «διάρροια των ταξιδιωτών» είναι η ονομασία μίας νόσου που προσβάλλει συνήθως ταξιδιώτες σε τροπικές χώρες. Πρόκειται για μία λοιμώδη διάρροια, συνήθως ακίνδυνη, που μπορεί να σας προσβάλλει κατά τη διάρκεια παραμονής σας σε μια χώρα όπου το επίπεδο υγιεινής είναι χαμηλό. Η διάρροια των ταξιδιωτών συνδέεται συνήθως με ένα βακτήριο που μεταδίδεται μέσω των τροφίμων.1
Διαβάστε τον ειδικό φάκελο για τη διάρροια των ταξιδιωτών.
Γαστρεντερίτιδα
Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι μία φλεγμονή του βλεννογόνου του γαστρεντερικού σωλήνα που προκαλεί διάρροια και συχνά κοιλιακό άλγος και εμετούς. Πρόκειται για μία πολύ συχνή πάθηση.
Διαβάστε τον ειδικό μας φάκελο για τη γαστρεντερίτιδα.
Διάρροια που οφείλεται σε άγχος
Η σχέση ανάμεσα στο άγχος και τη διάρροια είναι γνωστή: το άγχος επιταχύνει τη διέγερση του εντέρου και του παχέος εντέρου και ένα επεισόδιο άγχους μπορεί να προκαλέσει διάρροια.1
Τροφιμογενής διάρροια
Η οξεία διάρροια μπορεί επίσης να είναι τροφιμογενής: δηλητηρίαση από μολυσμένα τρόφιμα ή αλλεργία. Τα τρόφιμα που μπορεί, εάν είναι μολυσμένα, να προκαλέσουν διάρροια είναι πολλά: αρτοσκευάσματα, μαγειρεμένα φαγητά, ωμά ή μαγειρεμένα οστρακοειδή, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, κοτόπουλο που δεν έχει μαγειρευτεί πλήρως ή που έχει αγοραστεί από ψησταριά, ωμό βοδινό κρέας.1
Για να περιορίσετε τον κίνδυνο οξείας διάρροιας, συνιστάται να καθαρίζετε τακτικά το εσωτερικό του ψυγείου σας και να διατηρείτε όλα τα νωπά τρόφιμα στο ψυγείο, διότι τα βακτηρία πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα σε αυτά τα τρόφιμα σε θερμό περιβάλλον. Βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τις ημερομηνίες λήξεως που αναγράφονται στις συσκευασίες.1
Παραπομπές
1 : https://eody.gov.gr/